Šedé oblasti mediální negramotnosti

Jak byste definovali, když člověk věří, že už ví všechno, co se o tématu vědět dá? A na základě tohoto vědomí jedná ve světě?

Ne, nenazýval bych to hloupostí.

Když se člověk domnívá, že již ví vše, co o tématu vědět, s největší pravděpodobností trpí přílišným sebevědomím . Dochází k němu, když má jedinec nadměrnou důvěru ve své vlastní znalosti, dovednosti nebo úsudek, často nad rámec toho, co je ospravedlnitelné skutečnými dovednostmi nebo dostupnými důkazy. Tento stav může vést k podcenění důležitosti neustálého učení a objevování nových informací.

Dalším souvisejícím konceptem je Dunning -Krugerův efekt , který popisuje kognitivní zkreslení, při kterém lidé s omezenými dovednostmi v určité oblasti přeceňují své schopnosti. Tento efekt naznačuje, že kvůli svým omezeným znalostem tito lidé postrádají schopnost rozpoznat své vlastní nedostatky, což je vede k přesvědčení, že vědí více, než ve skutečnosti vědí.

Charles Darwin řekl

že nevědomost plodí důvěru častěji než znalosti . Již dříve Sokrates prohlásil, že „ moudrý je pouze ten, kdo ví, že neví, ne ten, kdo se klame v poznání a ignoruje i svou vlastní nevědomost “.

Jak přehnané sebevědomí, tak Dunning-Krugerův efekt zdůrazňují důležitost intelektuální pokory a uvědomění si vlastních limitů, především v osobním růstu jako jednotlivce a následně v participaci na společenském životě (reálném i digitálním) .

Mohlo by vás zajímat: Kognitivní zkreslení:

Uvědomění si, že vždy je co učit se a zlepšovat, může být zásadní pro osobní a profesní rozvoj. Opět podle Kahnemana by ti, kteří postrádají sebekontrolu nad systémem uvažování, měli být definováni jako „líní“, zatímco ti, kteří se dokážou vyhnout hříchu intelektuální lenosti, by mohli být definováni jako „oddaní“ (pozornější a pozornější z intelektuálního hlediska). výhledu). Chcete si hrát líně nebo zaneprázdněni?

Mediální negramotnost: co pochází ze zkratu?

Tento hustý článek o negramotnosti a Seznamy faxů digitalizaci se zrodil z nečekané bouře na mém LinkedIn profilu – viz tento příspěvek .

Seznamy faxů

media-literacy-shitstom-post-linkedin-nicola-onida-Facile-Web-Marketing-SEO-copywriter
Situace tohoto typu mají minimálně jednoho Uanset din virksomheds referencesektor společného jmenovatele: využívání sociálních sítí lidmi. Jdeme daleko za hranice prosté schopnosti číst a psát.

Můžeme mluvit o nedostatku kritického myšlení?

I když lidé mohou číst slova příspěvku, nemusí se adb directory ve skutečnosti zapojit do kritického čtení textu – to znamená, že překračují doslovný význam a interpretují a vyhodnocují informace, které čtou. Povrchnost? Nekontrolovatelný spěch urvat ty slavné minuty slávy? Možná. Každopádně rychlé myšlení Kahnemanovy dobré duše vždy zvítězí.

Konečně jednoduchý trolling, sdílení bezpodmínečné nenávisti a arogance a dezinformací . Některé komentáře mohou být záměrně zavádějící nebo pobuřující, výsledkem trollingu nebo pokusů o šíření dezinformací. Chování se často zaměřovalo spíše na vyvolání reakcí než na smysluplné přispívání do diskuse.

Protijed na mediální negramotnost: jak se orientovat v online komunikaci

Neexistují žádné tajné recepty. Od počátku světa si člověk vybírá, jak používat nástroje, které vynalezl, a jazyk je jedním z nich. Vzdělávání může bezpochyby sehrát významnou roli při utváření mediální gramotnosti a online chování.

 

Jak vidíte, nic nového, ale vždy se liší způsob, jakým se náš způsob interakce mění. Pokud se vám tento článek líbil a dostali jste se až sem, dejte mi vědět!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *