Marketing miks i prijelaz

ile su to godine u kojima je potražnja za proizvodima bila veća od ponude, pa je proučavanje potrošača bilo suvišno. Uz industrijski procvat i povećanje ponude, tržište se transformiralo, pokazujući znakove prekomjerne proizvodnje koju potražnja nije mogla zadovoljiti. To je potaknulo proizvođače da traže nove načine da privuku pozornost na svoje proizvode, označivši početak push komunikacije.

Čak i tada kao i danas, marketing se brkao s jednostavnim oglašavanjem , koje se smatralo samo alatom za informiranje potrošača o dostupnim proizvodima, koji djeluje uglavnom u fazi prodaje.

Ali koncept koji razlikuje je sljedeći: marketing je “proučavanje tržišta”, a ne jednostavno oglašavanje . Pojam marketing na talijanskom jeziku može se prevesti kao “na tržište” ili “donijeti na tržište”. Tako je počeo poprimati složeniju konotaciju, a Philip Kotler odigrao je ključnu ulogu u toj promjeni.

Promocija je samo jedna od mnogih marketinških poluga. Ostala tri – proizvod, cijena i pozicioniranje (ili distribucija) – jednako su važni i iskorištavaju se u skladu s tržišnim uvjetima na više ili manje strateški način.

Ovaj povijesni kontekst i evolucija marketinga naglašavaju složenost komunikacije u marketingu. Prijelaz s pristupa isključivo prodaji na cjelovitiju strategiju pokazuje kako su marketing i komunikacije međusobno povezani i ključni za razumijevanje i ispunjavanje potreba potrošača u trenutnom tržišnom okruženju.



Marketing miks i prijelaz s promocije na komunikaciju

Ako ste studirali marketing na akademskoj razini, sigurno poznajete Marketing Mix Philipa Kotlera, koji se smatra jednim od utemeljitelja te discipline. Ovaj model, poznat kao četiri P:

  • Proizvod
  • Cijena
  • Plasman
  • Promocija

Predstavlja sažetu viziju marketinga koja sposob B2B popis e -pošte nost postizanja postavljenih poslovnih ciljeva dijeli na različite varijable.

Iako se radi o dobro definiranim i prilično jednostavnim polazištima, subjektivna tumačenja stručnjaka izazivaju pomutnju i pomutnju u poslovnim kontekstima: zapravo ne znamo što je marketing .

S vremenom se koncept marketinga razvio kako bi se prilagodio društvenim promjenama, ali četiri P ostaju temeljni stupovi. Uvođenje modela 4 Cs pomaknulo je fokus:

  • Od proizvoda do potrošača
  • Od cijene do cijene
  • Od promocije do komunikacije
  • Od distribucije do pogodnosti

 

B2B popis e -pošte

Ovaj pristup stavlja vas, osobu koja kup olemme premier! muutoksia google partners -ohjelmaan ja uudet merkit sertifioiduille uje proizvod, u središte, prateći vas od identifikacije potrebe do konačne upotrebe, uključujući trenutak recikliranja. Vrsta marketinga usmjerenog na proizvod i korisnika .

Marketing se stoga razvija kako bi bolje odgovorio na stvarne potrebe ljudi kroz istraživanje i slušanje. Bitne komponente marketinga ostaju konstantne tijekom vremena, dok se prilagođavaju novim potrebama.

Zašto se brkaju promocija i komunikacija?

Nažalost, za mnoge prijelaz s promocije na komunikaciju ne doživljavaju kao evoluciju, već kao pu br number list ku zamjenu pojmova. To dovodi do brkanja dva pojma. Ova promjena terminologije nije uvijek pomogla jasnom razlikovanju komunikacije i promocije u području marketinga i komunikacija.

Komunikacija i promocija nisu sinonimi

Promocija i komunikacija nisu sinonimi, a ovo je pojašnjenje temeljno u marketingu i komunikaciji. Zbunjenost dolazi od fluidne prirode same komunikacije : što god da radimo, komuniciramo. S jedne strane daje četvrtinu marketingu, ali s druge strane ide puno dalje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *